Kulak yapısı üç ana bölümden oluşur; dış kulak, orta kulak ve iç kulak. Tüm işitme kayıplarının kulak içinde meydana geldiği farklı bölgeler vardır ve işitme kayıpları kulak içinde oluştuğu bölgeye göre sınıflanır.
Kulağın; dış kulak yolu, kulak kepçesi, kulak Zarından oluşan bölümü sesi yükselterek ve iç kulağa ileterek duymamızı başlatır. İletim tipi işitme kaybında kulağın bu bölümlerinin herhangi birinin veya birden fazlasının etkisini yitirmesi ile iletimin gerçekleşmemesi sözkonudur. Kulak zarı perforasyonları , kulak kiri, kulak kepçesi ve dış kulak yolunun olmaması, sıvı birikimi gibi sorunlar bu tip kayba yol açabilir. Bu işitme kaybı, yapılan işitme testi ile gözlemlenir tedavi olarak cerrahi veya medikal tedaviler uygulanmaktadır. Tedaviler sonucu işitme kaybı devam ederse işitme cihazı uyarlaması yapılarak var olan işitme kaybına çözüm bulunmaktadır.
İletim tipi işitme kaybı ve sensörinöral işitme kaybının etkilerinin beraber görülmesidir. Hem iç kulakta hem de dış ve orta kulakta oluşan bir işitme kaybı türüdür.
Tedavi seçenekleri ise ilaç, ameliyat, işitme cihazı, orta kulak implantı ya da kemik iletimli implanttır.
Sensörinöral işitme kaybı en sık rastlanan işitme kaybı türüdür.
Bu işitme kaybı, iç kulakta bulunan ince tüysü hücrelerin zarar görmesi veya beyne giden sesi aktaran hücrelerin zarar görmesi sonucu oluşur. Genel olarak yaşın ilerlemesi ile paralel seyreden bu işitme kaybı türü, uzun süreli yüksek sese maruz kalarak çalışma nedeniyle de sıklıkla görülür. İşitme cihazı ile tedavi edilir.
Copyright © 2025 Akademik İşitme - All Rights Reserved.