Tinnitus (çınlama) dış bir akustik uyarı olmadan istemsiz olarak sesin algılanması olarak tanımlanır. Bazı psikiyatrik durumlarda algılanan insan sesi, müzik sesi, kuş sesi gibi anlamlı sesler ile Tinnitus karıştırılmamalıdır.
Tinnitus tanımları hastaların deneyimleri ile adlandırılmış olup bunlar; çınlama, vızıldama, zil çalması, dalga sesi, rüzgar sesi, kükreme, su sesi şeklinde olabilir. Tinnitus bir kulakta, her iki kulakta bazen de başın içerisinde algılanabilir. Tinnitus görülme oranı yaş artışına paralel artmaktadır. Tinnitusa sebep olan bir çok durum vardır. En sık bilinen neden işitme kaybıdır. Gürültüye maruz kalan bireylerde Tinnitus görülme sıklığı artmıştır. Obezite, tütün ve alkol kullanımı, kafa travmaları, tansiyon, kullanılan ilaçlar Tinnitusa sebep olan muhtemel risk faktörleridir.
Otoskleroz, Meniere ve akustik nörinom gibi otolojik hastalıklar da Tinnitusu ortaya çıkarabilir. Tinnitus hastalarını değerlendirirken bunun bir hastalık değil bir semptom olduğu unutulmamalıdır. Tinnitus tedavisi için lisanslı bir ilaç yoktur. Cerrahi tedavi anlamında da yöntemler kısıtlıdır.
Akustik simülasyon hastaların bir çoğunda başarılı bir Tinnitus tedavisi için önemlidir.
Varolan Tinnitusun üzerine verilen baskılayıcı ses ile tedavide ilerleme katedilir. Tinnitusu maskelemek hafiflemesinde önemli bir rol oynar. İşitme cihazı kullanımının Tinnitusu ortaya çıkaran ve algılanmasında rol oynayan sinirsel aktiviteyi kalıcı şekilde azalttığı gözlenmiştir. İşitme cihazı hem konuşma frekanslarında amplifikasyon yaparak arka plan sesleri ve Tinnitusa karşı olan dikkatin azalmasına yardımcı olur hem de ortam seslerini yükselterek Tinnitus sesini maskeler. Bu yöntem önemli ve kalıcı bir tedavi yöntemidir.
Copyright © 2025 Akademik İşitme - All Rights Reserved.